Oslo Kulturnatt 2019 – våre forslag

I morgen er det Kulturnatta, og vi gleder oss til over 200 gratis arrangementer over hele byen! Her er noen forslag på arrangementer fra oss, det fullstendige programmet finner du på nettsiden deres. Vårt inntrykk er at de fleste arrangementene er tilgjengelige, forslagene som følger er ikke en uttømmende liste. Disse stedene er tilgjengelige for rullestolbrukere ifølge informasjonen vi sitter på, men gjør du deg andre erfaringer, må du gjerne gi oss beskjed:

Les også: Kulturlivet skal være for alle

Kulturnattorget

Ved Schous Kulturbryggeri, Trondheimsveien 2 (Nedre Grünerløkka)

Fra kl 16.00

Her blir det aktiviteter for barnefamilier, både skattejakt, konserter og dans. Elevene fra Forstudium Teater fra Oslo Kulturskole gjør sitt gateteaterstunt «Off-Show» flere ganger i løpet av kvelden. Det blir Foodtruck-bonanza, uteservering og magisk stemning.

20.00: Dansevisning av Spin Off

Elevene ved Spin Off Forstudium i Dans inviterer til åpen dansevisning. 23 mennesker samles i én stor gruppekoreografi. Som publikum får vi ta del i den unike opplevelsen av å se en stor gruppe samarbeide, både i mindre grupper og som én stor enhet. Vi får se dansen på nærhet og avstand etter hvert som gruppa beveger seg rundt på den åpne plassen, og fyller den med bevegelse, musikk og magiske øyeblikk! Arbeidet er laget av elevene selv, under veiledning av Heidi Jessen.

22.30: Nilsenbanden hyller Oslo

Med egen lyssetting i bakgården ved mørkets frembrudd, smeller Schous kulturbryggeri til med en eksklusiv utekonsert!
Nilsenbanden ved blant andre Don Martin, Fela, Castro og Tommy Tee, inviterer til konsert med fokus på Oslo og kjærlighet til byen.

Med venner fra visemiljøet, folkemusikken og sin store hip-hop-familie, hyller de Oslo som kulturby på sin egen karakteristiske måte, mens historiske filmer og foto fra Oslo projiseres på fasadene som et bak- teppe til konserten. «Jeg er så Oslo, du kan kalle meg for Nilsen – Rudolf, Lillebjørn, Joachim – velg hvilken»

Musikk og dans

19.00 – 23.00: Gatemusikerfestival i sentrum

For første gang, samlet under en festival, møtes mange gatemusikere, nye og gamle, på sine egne scener og på opprigget scene. Karl Johans gate og Kulturkvartalet i Dronningensgate er arena.

Fra scenen vil du få oppleve en rekke gatemusikere som Ion Cantaraguin Rasturnel, Lawrence Richard Glaister og Hjerteromkoret, foruten Beckstrøm (deLillos) og Liz Tove Vespestad (Somebody’s Darling). Dette er artister som vil gi liv og krydder til Oslo kulturnatt, slik gatemusikerne har bidratt til å gjøre bybildet i Oslo mer levende i så mange år.

Program:
Karl Johans gate – Oslo sentrum
Fra kl 16 – Gatemusikere live

Kulturkvartalet Dronningensgate ved Cinemateket
Minikonserter fra scene fra kl.19.00

kl 19.00 – Charlie Storøygard
kl 19.30 – Hjerteromkoret med Solfrid Molland
kl 20.00 – Beckstrøm med Jeff Wasserman
kl 21.00 – Ion Cantaraguin Rasturel med orkester
kl 21.30 – Liz Tove Vespestad med Roy Hansen
kl 22.00 – Lawrence Glaister

Servering:
Det blir servering/uteservering fra kafeen til Cinemateket i Oslo
Erlik Oslo vil være tilstede med sin kaffesykkel

17.30 – 03.00: Hurts Sooo Good på Kulturhuset

Smooth operators:
STRANGEFRUIT
MIKE WASSWA
KENT HORNE
INCOGNITO
NAN

Hurts Sooo Good er en sosial platesnurrekveld med fokus på frivol soul og trøblete goodvibes fra hele verden. En helaftens tumleplass der djs og platesamlere samles for å dele god mat og drikke, og for å presenterer musikk for hverandre og publikum til en framifrå lydsetup. Audiofil klubbing for hjertesmerte, gromme grooves for mjuke moves.

Sted: Hovedrommet, 1. etg på Kulturhuset

 

Design og arkitektur

18.00: Museumsplassen på Aker Brygge åpner for publikum

Museumsplassen ved det nye Nasjonalmuseet åpnes!

18.00: Åpning ved direktør Karin Hindsbo, Nasjonalmuseet og direktør Harald Nikolaisen, Statsbygg

18.30: Ande Somby innvier plassen med sin joik spesielt tilegnet eika på tunet.

18.45: Lett servering til de 200 første personene

19.00–20.00 Landskapsarkitekt Kari Bergo fra Østengen & Bergo AS landskapsarkitekter holder et kort foredrag i Mellomstasjonen. Etterpå tar hun med publikum ut på vandring og svarer på spørsmål om Nasjonalmuseets nye uterom.

19.00–21.00 Lær akttegning i «grønne omgivelser» til levende modell i Mellomstasjonen. Profesjonell veiledning

16.00: Utstillingsåpning Oslo bys arkitekturpris på Rådhusplassen

Åpning av utendørs utstilling for Oslo bys arkitekturpris på Fridtjof Nansens plass klokken 16:00. Utstillingen viser de nominerte kandidatene som konkurrerer om å vinne Oslo bys arkitekturpris 2019.

Kandidatene til prisen presenteres med plakater og modeller. Kom til utstillingsåpningen og få med deg avsløringen av årets tre finalister.
Hodene bak utstillingen og utstillingskonseptet «ombruk» er Kulturbyrået Mesén i samarbeid med Line Solgaard arkitekter og kunstner Sebastian Sanders, med Oslo kommune som oppdragsgiver.

Utforsk

12.00-22.00: Levende matjord på Vippa

Bli med på et dypdykk ned i det levende universet under føttene våre

Andreas Capjon fra Bokashi Norge vil fortelle dere mer om hvordan plantene samhandler med de jordlevende organismene for å få tak i næringen de behøver, og om hvordan dette samspillet kan utføre karbonlagring. Dere vil kunne lære om hvordan vi selv gjennom kompostering kan være med å fasilitere samspillet og skape levende matjord på eget (balkong)jorde.

Mer info og påmelding for seansen via event på Vippa sin Facebook-side.

 

17.00-21.00: Opp med hendene – lynkurs i tegnspråk

Oslo Døveforening inivterer deg til å komme og utvide din språklige horisont!

 

Film og teater

Kl 12-14: Abloom på Cinemateket

(En kort filmfremvisning kl 12.00 i Lillebil-salen. Utstilling i foajén 12.00–14.00)

Abloom ønsker å skape nysgjerrighet og debatt om synligheten av funksjonshemmede. Vi vil ikke at barn og unge som har nedsatt funksjonsevne kun skal representeres som et konflikttema i pressen eller som en lidende gruppe som trenger sympati – men at man inntar nye former for representasjon som er positive og vekker beundring. Dette har resultert i at Abloom har vært initiativtaker til å få mange livs- og trossamfunn i Oslo til å underskrive en felles erklæring om at det er ingen straff å få barn med nedsatt funksjonsevne.

 

19.00: Odd Magnus Williamson – What is love

Centralteatret

Komedie for oppgitte kvinner og tause menn! What is love? For å finne svaret på dette spørsmålet har komiker Odd-Magnus Williamson pløyet seg gjennom 4882 sider kjærlighetslitteratur. Dypdykket har ført til at han hevder å ha knekt kjærlighetskoden en gang for alle! I den humoristiske forestillingen What is love tar han blant annet for seg eks-kjærester, bilkrangling og makeup-sex. Centralteteatret har 3 plasser til rullestoler.

Det legges ut 20 gratisbilletter, billett må hentes en time før forestilling.

19.30: Se operaen «Tryllefløyten» på film

Operahuset – Filmvisning av vår egen gøyale oppsetning av Mozarts Tryllefløyten Regi Alexander Mørk-Eidem, 2015. Vi kjører film fra 19.30 og det er lov til å både ta med kaffekopp eller vinglass inn i Formidlingssenteret. Norsk tale og sang. Varighet: ca 3 timer.

Tips: spis middag på operahusets restaurant.

20.30: Utekino på Tøyen – «Elling» (2001)

Utekino på Tøyen Torg – vi viser «Elling» fra 2001, og værmeldingen ser bra ut! Elling er en hjertevarm historie om to av livets gutter på usikre skritt i verden. Fra en skjermet tilværelse på Brøynes behandlingshjem møter vi Elling og Kjell-Bjarne som med ett skal klare seg alene i en trygdeleilighet på Majorstuen. Men for de to kompisene som sliter med angst, er ikke alt like enkelt. Det kan være tøft nok å forlate leiligheten. Et mareritt å gå i butikken. Utenkelig å nærme seg kvinner. Filmen er regissert av Petter Næss. Ta med teppe, kosepute, popcorn og en venn!

Tips: trenger du middag i forveien kan du spise en pizza på tilgjengelige Postkontoret.

18.00 og 21.00: filmvisning på Odeon kino

To gratis filmvisninger på Odeon kino. Kl. 18:00 «Askeladden – I Dovregubbens hall» – Eventyrfilm basert på Asbjørnsen og Moes klassiske fortellinger om Askeladden. 21:00 «Once Upon a Time In Hollywood» – Den niende spillefilmen fra regissør Quentin Tarantino, denne gangen med Leonardo DiCaprio, Brad Pitt og Margot Robbie i hovedrollene.

 

Foto: Oslo Kulturnatt 2018, utekino ved Vega Scene

Bildebeskrivelse: mange mennesker sitter i skumringen og ser på utekino