To ganger på en uke opplevde Amir Hashani å bli frakjørt av bussen. Han var snarrådig nok til å filme begge hendelsene, og fikk VG, Dagbladet og Nettavisen på tråden. I kveld kl 21.20 møter han i NRK Debatten for å diskutere hverdagsdiskriminering av personer med funksjonsnedsettelser.
Nestleder i Norges Handikapforbund Ungdom Oslo skulle ta bussen hjem etter et besøk hos kjæresten da den første episoden inntraff. I mørket sto han og ventet på siste buss på ruta. Da sjåføren oppdaget at Hashani satt i rullestol opplyste han at han manglet verktøyet for å åpne rampen, og sa at noen hadde kastet den. Hashani påpekte at det er bussjåførens ansvar å ha verktøyet, men da repliserte bussjåføren at det var bedriftens ansvar, ikke hans. Han svarte ikke på Hashanis fortvilte spørsmål om hvordan han skulle komme seg hjem, men hevdet at det kom flere busser- noe det ikke gjorde, ettersom den aktuelle bussen var den siste på ruta denne kvelden. Deretter lukket han bussdøra og kjørte. Hashani forteller at han fikk panikk, ettersom det var siste buss, og han ble stående igjen alene i mørket og kulda på bussholdeplassen.
Hashani la ut en film fra hendelsen på sin Facebook-side, og etter kort tid tok flere store medier kontakt, ettersom innlegget med filmen begynte å spre seg på nettet. Både Dagbladet, VG og Nettavisen lagde saker med deler av videoen, og representanter fra Ruter la seg flate for kritikken.
- Det skal ikke skje. Hver eneste forbikjøring er en for mange. Det er ugreit, rett og slett. Vi beklager veldig. Vi har fremdeles en vei å gå, sa pressekontakt i Ruter, Cathrine Myhren til Dagbladet.
Hashhani var krystallklar i sine uttalelser til avisen:
- Det skjer veldig ofte med meg og andre handikappede. Dette er hverdagsdiskriminering.
Det skulle gå troll i ord. Kun to dager etterpå skjedde det samme igjen. Nok en gang greide Hashani å få filmet hendelsen. Denne gangen hevdet bussjåføren at Hashani selv måtte ta ansvar og ha med seg nødvendig verktøy, og han hevdet at mange andre rullestolbrukere pleide å ha med seg dette.
- Det virkelig problematiske i denne saken er at den ikke er unik. Det er ikke engang unikt at han opplever det samme flere ganger samme uke. Det eneste som er unikt er at Amir har dokumentert hvor ille det faktisk er. Mange rullestolbrukere opplever det samme som Amir, sa regionleder Magnhild Sørbotten til Nettavisen, da de fulgte opp saken.
Etter den andre episoden ble Hashani invitert i møte med Ruter, og selskapet har tatt grep for å bedre situasjonen på alle bussene, blant annet ved å sikre at alle busser nå skal ha det nødvendige utstyret på plass.
Tekst: Ida C. Freng, NHF Oslo
Fotograf: Karl Haakon Sævold
Bildebeskrivelse: Vi ser Amir Hashani avbildet i sola under Oslo Pride 2019. Amir har mørkt hår og skjegg, og regnbuemønster på kinnene.