Sosial klasse, helse og personlige relasjoner påvirker hvordan man opplever de sosiale og økonomiske konsekvensene av koronapandemien.
«Bor du i et stort hus eller i en overfylt leilighet? Kan du jobbe hjemmefra, eller har du blitt perminert pga. koronapandemien? Går du på jobb hver dag, på tross av stor risiko, fordi du må? Har familien din nok på sparekontoen til å bøte på et stadig økende inntektsfall? Har noen i familien din en kronisk sykdom, eller bor du med en besteforelder eller noen andre i risikogruppen?» (Daniels og Gonchar 2020). Var du på en storslått Norgesferie i år og løp fra fjelltopp til fjelltopp, eller føltes det ut som du ble sittende med svarteper fordi du ikke kunne reise Norge rundt som alle andre?
Vi har lagt sommerferien bak oss, og håper at oppblussingen av corona-smitte skal roe seg utover høsten. Sommeren pleier å være en tid hvor store forskjeller blant folk kommer til syne, i år er det nesten som om dette har blitt forsterket, fordi vi alle har måttet holde oss hjemme i Norge og gjøre det beste ut av ferien her. På instagram ser det ut som om dette har betydd spennende nye muligheter til å utforske landet, både høyt og lav, men for mange har det heller fungert som en «reality check» over at man ikke har de samme mulighetene som alle andre.
Som Jens Kihl i BT påpekte før sommeren, koronakrisa er ei klassekrise, og det er ikke tilfeldig at vi hører mye om problemene de mest ressurssterke har: «Men kor mange fortel om heimeskule når foreldra knapt kan norsk? Kor mange har bretta ut om livet på dagpengar? Kor mange rusavhengige har forklart kva tilbod som har stengt ned? Kor mange kvinner har skrive om vald i heimen?» Har du en stor familie i landet, som du kan dra og besøke andre steder? Har dere en hytte dere kan dra til? Har dere råd til å feriere på norske hotell og restauranter? Har dere fysikken til å dra på mer kroppslig krevende turer, som lange gåturer i fjellet, sykling og telting i marka?
Personer med minoritetsbakgrunn har selvfølgelig mange av de samme bekymringene som majoritetsbefolkningen nå under pandemien. Men noen utfordringer blir mer spesifikke for denne gruppen, og spesielt hvis man i tillegg har en funksjonsnedsettelse.
De siste dagene har vi kunnet høre at ventetiden for å få korona-test er syv dager i Oslo, og at man blir bedt om å holde seg hjemme i påvente av testen. Det er ikke så vanskelig å isolere seg hvis man han ordnede arbeidsforhold og kan ha hjemmekontor, hvis man har et nettverk rundt seg som kan hjelpe deg med matinnkjøp og andre ærender, hvis du har en partner som kan levere barn i barnehagen. Men hvis man er mindre privilegert, så er det svært vanskelig å isolere seg i syv dager bare i påvente av en test. Kanskje har du ikke familiemedlemmer eller nære venner i nabolaget som kan hjelpe deg med ærender, kanskje har du assistansebehov som må dekkes uansett om du har noen lette forkjølelsessymptomer eller ikke.
På nyhetene sier myndighetene at vi er heldige her i Norge, fordi vi har et samfunn som kan tåle å være i en unntakssituasjon over lang tid. Dette gjelder ikke alle, og det er på tide at krisepakkene og smitteverntiltakene ikke kun skreddersys den øvre middelklassen i Norge, men tar hensyn til et større klasseskille og ulike forutsetninger for å håndtere konsekvensene av pandemien. En langsiktig strategi for å håndtere pandemien må ta høyde for at noen ikke kan sette livet på vent, ikke har muligheten til å utnytte litt ekstra fritid, eller gjøre det beste ut av en Norgesferie. Politikken og løsningene vi nå ser forutsetter det motsatte, og konsekvensene gjør at klasseskillene forsterkes. For den generelle befolkning betyr kanskje dette å tenke seg om to ganger før man legger ut enda et skrytebilde på instagram, våg å dele noe mer rått og ærlig fra hverdagen og den ekstraordinære situasjonen vi nå er i. Når det kommer til myndighetene og politikerne våre, er det på tide at dere ser et mer nyansert Norge, og gjør noe med situasjonen for alle de som ikke har litt ekstra å gå på.
Tekst: Soraya Baker (NHF Øst), Bianca Bernhoft Løkkeberg (NHF Oslo)
Bilde: Ben White, Unsplash
Bildebeskrivelse: Vi ser en gutt sitte alene på en brygge og lese.