Tilskudd til boligtilpasning ble et kommunalt ansvar 1. januar 2020, endringene gjelder tilskuddene som enkeltpersoner kan søke. Det gjelder tilskudd til etablering, tilskudd til prosjektering/utredning og tilskudd til tilpasning av bolig.
Fra 2020 blir boligtilskuddene kommunenes ansvar. Fram til nå har det vært satt av penger på statsbudsjettet i egen post til dette formålet. Pengene har gått til Husbanken, som har fordelt midlene til kommuner. Fra 2020 går midlene inn i kommunenes frie inntekter. Det betyr at hver kommune kan velge om de vil sette av penger til boligtilskudd i budsjettet eller ikke. Innbyggerne har ingen rett til tilskudd. Boligtilskuddet er fra 2020 hjemlet i Lov om bostøtte og boligtilskudd. Regjeringen fremmet forslaget da stortingsmeldingen om kommunereformen ble lagt fram. Vi i Norges Handikapforbund gikk imot forslaget i vårt høringssvar.
Lenke til ny lov og informasjon fra Husbanken: https://www.husbanken.no/tilskudd/kommune/veileder-tilskudd-utredning-og-prosjektering/lovforankring-tilskudd/
Tilskudd til borettslag om ettermontering av heis i lavblokker, skal fortsatt være en ordning i Husbanken. Det samme gjelder lån.
Kan gi konsekvenser for kombinasjonen hjelpemidler og bygningsmessige endringer
Endringen kan gi store konsekvenser for alle som trenger å tilpasse boligen, hvis kommunen ikke setter av penger. Mange bruker en kombinasjon av hjelpemidler (folketrygden) og bygningsmessige endringer (Husbanken/kommunen) for å gjøre boliger tilgjengelige, f.eks. når det gjelder adkomst, kjøkken og bad. Det er ingen endringer i folketrygdens ordninger, men hvis det f.eks. må til bygningsmessige endringer for å få på plass hev/senk-kjøkken eller legge et stabilt grunnlag for en løfteplattform, kan finansieringen bli vanskeligere enn i dag, dersom kommunen ikke har boligtilskudd.
Tekst: Guri Henriksen, NHF